Världens färskaste kostråd är här - och sträcker sig fram till 2025

Vart femte år uppdateras de amerikanska kostråden. Råden baseras på den samlade och senaste forskningen inom mat och hälsa från hela världen, riktar sig till alla amerikaner och omfattar för första gången specifika råd för alla åldrar, från spädbarn till äldre.



-Till stor del påminner de om de Nordiska Näringsrekommendationerna. Men det vi tycker är spännande är att de så tydligt pekar på att det mättade fettet bör bytas ut mot vegetabiliska oljor i stället, säger Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca med varumärket Zeta.

Enligt Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor på Karolinska Institutet, är syftet med alla kostråd att ge vetenskapligt baserade råd kring vad man ska äta och dricka för att främja hälsan och minimera risken för kroniska sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, fetma och vissa typer av cancer. De amerikanska kostråden poängterar också att alla kan uppnå fördelar med att följa ett hälsosamt kostmönster, oavsett tidigare hälsostatus och ålder. Det är helt enkelt aldrig för sent att börja äta hälsosamt, eller för tidigt.

Vad människor äter i olika delar av världen skiljer sig givetvis åt, ändå är de amerikanska kostråden tongivande och vägledande för alla som arbetar med kost och hälsa då de baseras på den allra senaste forskningen. Folkhälsoproblem och sjukdomar som kan kopplas till kosten är dessutom ett globalt problem.

-Mycket i råden känner vi igen, som att det är bra att äta alla sorters grönsaker och frukter, spannmålsprodukter med en hög andel fullkorn, magra mejeriprodukter samt proteinrika livsmedel. Men det jag är särskilt glad över är det tydliga rådet att äta mer vegetabiliskt fett, vilket också de Nordiska Näringsrekommendationerna säger. I fast fett, som smör, finns nämligen höga halter av den mättade fettsyran palmitinsyra och även transfetter. Palmitinsyran har en negativ effekt på blodfetter, ger mer leverförfettning och bukfetma jämfört med omättade fetter. Dessutom påverkar den cellernas insulinkänslighet negativt och den är inflammationsframkallande, berättar Mai-Lis Hellénius.

Medan sex av de amerikanske kostråden tar upp vad vi behöver äta mer av, handlar ett av råden om vad vi behöver minska på. Det är inte så överraskande mättat fett, socker och salt. Intaget av tillsatt socker bör inte vara mer än 10 procent av det dagliga energiintaget och detsamma gäller mättat fett.

-77 procent av amerikanarna äter för mycket mättat fett och även i Sverige får 8 av 10 både vuxna och barn i sig för mycket mättat fett. Det innebär att man bör dra ner på bland annat smöret och använda det som en krydda i stället. Att välja flytande fetter från växtriket så ofta det går i stället för fasta fetter från djurriket är ett enkelt sätt att göra något bra för den egna hälsan, och är även helt i linje med de Nordiska Näringsrekommendationerna som just nu också uppdateras, avslutar Mai-Lis Hellénius.


Läs mer om de amerikanska kostråden på

https://www.dietaryguidelines.gov/2020-advisory-committee-report

https://www.dietaryguidelines.gov/

nutritionsfakta.se | kunskapsportalen om mat och halsa

samt om våra Nordiska Näringsrekommendationer på

nordiska-naringsrekommendationer-2012-svenska.pdf (livsmedelsverket.se)

Accademia Di Luca

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.