Jag har hört att halloumi från Cypern innehåller antibiotika, stämmer det?
Jag har hört att halloumi från Cypern innehåller antibiotika, stämmer det?
Följ inlägget
4
följare
Nej, det stämmer inte. Överlag används mindre antibiotika till djur som producerar mjölk än till exempelvis grisar. Man kan till exempel inte ge antibiotika till kor (eller getter och får) via fodret för då skulle det inte bli någon ost. Det beror på att antibiotikan byter ner de enzymer i mjölken som är grunden vid all osttillverkning.
Hej Inga,
Tack för att du hörde av dig till oss! Antibiotikaanvändningen i djurhållning är en mycket viktig fråga och vi driver sedan 2015 ett antibiotikaprojekt som i korthet går ut på att utbilda och försöka hjälpa våra producenter av både ost och charkuterier att minska på antibiotikaanvändningen i djurhållningen.
På vår hemsidan kan du läsa mer ingående om vårt arbete.
Har du fler frågor eller funderingar hör gärna av dig!
Hälsningar, Emma
Tack för att du hörde av dig till oss! Vi på Di Luca & Di Luca har jobbat med antibiotikareduceringsfrågan i många år i syfte att bidra till att motverka antibiotikaresistens. Vi driver olika projekt med våra leverantörer, med den svenska modellen som förebild, för att minska antibiotikaanvändningen och reducera risken för antibiotikaresistens. Vi har kommit långt i detta arbete och idag produceras de flesta av våra charkprodukter under vad vi kallar ansvarsfullt producerad råvara. Idag omfattar detta all vår spanska chark och majoriteten av vår italienska chark. Vi har ingen direkt kommentar till lagstiftningen, mer än att den är välkomnad, och vi ser ett ökat intresse från fler och fler uppfödare och producenter runtom i Europa.
Hälsningar, Emma