Vad kan man använda vinäger till?

Hej! Jag använder ofta vinäger och balsamvinäger i vinägretten till salladen. Men jag har förstått att man kan använda vinäger till så mycket mer. Har ni några tips?
Annika

Kommentarer

 • Hej Annika!

  Syra och syrlighet är en oundgänglig grundsmak som nästan alltid måste finnas med i det vi äter för att det ska upplevas som gott och angenämt. Med en skvätt vinäger kan man helt enkelt göra underverk i köket!

  Rödvins-, vitvins- och äppelcidervinäger

  Majonnäs

  De flesta har nog använt vinäger i salladsdressingen i en klassisk vinägrett. Men har ni provat att skvätta i lite i köttfärssåsen, gräddsåsen, köttgrytan eller i marinaden? Perfekt också på rostade rotfrukter eller i grönsakssoppan. I många röror och kalla såser som till exempel majonnäs är den en självklarhet. Vinäger kan man även ha som bordskrydda precis som en bra olivolja, fräschar upp pastan eller den stekta fisken på ett unikt sätt.

  Vilken vinäger du väljer är en smaksak. Äppelcidervinäger har en stor smak av mogna äpplen med mjukt avrundad syra och stör fräschör. Perfekt i vinägrett till bönor eller i såser till ljust kött.

  Skillnaden mellan röd- och vitvinsvinäger är inte enorm, men den finns där. Den röda är lite fylligare, lite mer vinös och rund i smaken. Den vita har istället en mer markerad fruktsyra och lite mer fatkaraktär och vaniljtoner.


  Balsamvinäger

  Balsamvinäger eller Aceto Balsamico di Modena IGP har en mer komplex smak i och med att den är både syrlig och söt. Balansen där emellan beror på hur hög druvmusthalten är, ju mer druvmust desto sötare vinäger. En mindre söt, mer syrlig som Zeta Sigillo Blu med 30 procent must passar bra till salladen medan en sötare som Zeta Sigillo Rosso med 40 procent eller Zeta Invecchiato med hela 60 procent druvmust är en perfekt smaksättare i såser, marinader eller till lagrade oster eller på fruktiga, söta desserter. Men också att ringla direkt på det grillade köttet eller fisken.

  Vit balsamvinäger och rosébalsamvinäger har i princip samma användningsområde som den mörka fast med den skillnaden att den inte färgar maten eller såsen. Rosébalsamico har en friskhet och en sötma som gör att marinera frukt eller färska bär i. Häll bara lite av den rosa balsamicon över hallon, blåbär och skivade jordgubbar, låt dra 30 minuter. Njut med lite krossade cantucciniskorpor, vaniljglass eller en mascarponekräm.

  Tomatcarpaccio med burrata och hallon

  Önskar man en balsamico med lite tjockare konsistens, perfekt till ostar och desserter ska man välja en Crema di Balsamico. Finns som klassisk samt med äppel- eller fikonsmak.

  Hälsningar Måns, Accademia Di Luca

  Accademia Di Luca

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.