Är pasta onyttigt?

Pasta innehåller vitt mjöl och då är det ju onyttigt! Det finns väl nästan inga vitaminer, mineraler eller fibrer?

Kommentarer

  • Hej Kristin!
    Tack för ditt mejl. Först och främst vill vi säga att det är viktigt att se helheten och inte fokusera för mycket på ett enda livsmedel när man pratar om hälsosam mat.
    Pasta är gjort på vetemjöl, vatten och ibland även ägg. Mjölet i sig innehåller till stor del näring i form av stärkelse (kolhydrater) och proteiner. Det vita mjölet innehåller mindre fiber, vitaminer och mineraler än fullkornsmjöl det har du rätt i. Men kompletteras pastarätten med tex grova grönsaker/ fullkornsbröd/bönor så får måltiden ett mycket bättre näringsinnehåll. På tallriken sker alltså ett näringsmässigt teamwork mellan de olika ingredienserna. Ett enkelt och praktiskt sätt att få koll på balansen mellan olika näringsämnen är att tänka på tallriksmodellen när maten läggs upp på tallriken. De allra flesta mår bra av att täcka halva tallriken med grönsaker (bra källor vitaminer, mineraler, fibrer) och sedan låta ca 1/5 fyllas av fisk/kött/ägg/baljväxter (bra källor till protein) och ca 1/4 av potatis/ris/pasta/gryner/fullkornsbröd (bra källor till kolhydrater)
    Glöm inte bort att mat inte enbart är näring- det är njutning också.

    Accademia Di Luca

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.