Är olivolja nyttigt?

Är olivolja nyttigt?
Rolf

Kommentarer

  • Hej Rolf!

    Extra jungfruolivolja är unik. Ingen annan olja produceras enligt ett lika tydligt och hårt regelverk, som bland annat förbjuder tillsatser och höga temperaturer vid tillverkning. Oljan kallpressas (eller kallextraheras) mekaniskt vilket gör att det fina näringsinnehållet bibehålls.

    Olivolja innehåller till största delen enkelomättat fett och den senaste forskningen visar att omättat fett bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet. Men det är inte bara olivoljans fina fettkvalitet som är positivt för vår hälsa. Den innehåller även aktiva ämnen som kallas polyfenoler (en typ av antioxidant). Extra jungfruolivolja har därför fått ett kvalificerat hälsopåstående*. Till stöd för det hälsopåståendet finns en lång rad studier där forskare kunnat visa att extra jungfruolivoljan har en positiv effekt på vårt kolesterolvärde.

    Polyfenoler är en grupp av ämnen som bland annat finns naturligt i frukter, bär och grönsaker. Oliven, som är en frukt innehåller därför dessa ämnen. Polyfenoler har som uppgift att skydda frukten mot olika angrepp i naturen. I den färdigpressade extra jungfruolivoljan fortsätter polyfenolerna att skydda fettsyrorna. Men även den mat som steks i extra jungfruolivolja skyddas av dessa aktiva ämnen. Som tidigare nämnts så påverkas också blodets kolesterol positivt av polyfenoler.


    Accademia Di Luca

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.