Tack för att du hörde av dig till oss! Alla våra bönor och linser sköljs och tvättas ordentligt för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Bönorna och linserna blötläggs innan kokningen i ca 12-14 timmar. Hur länge varierar och beror på sort och densitet. Sedan pastöriseras bönorna och linserna i 90 grader i tryckkokare.
Hej Hanna, Tack för att du hör av dig till oss med din fråga!
Vår producent har noggranna processer för att säkerställa att våra bönor och linser inte ska innehålla lektiner. Bönorna blötläggs i vatten och blötläggningsvattnet används inte vidare för kokning. Lektiner förstörs vid blötläggning med efterföljande kokning. Genom att tillaga bönorna och linserna vid höga temperaturer (över 100 grader mellan 10-20 min beroende vilken sort) och under kontrollerade förhållanden, inaktiveras lektinerna effektivt.
Ni skriver att ni pastöriser vid 90 grader och att ni kokar dem i över 100 grader i olika meddelanden här. Vilket är rätt? Jag trodde att det krävdes 125 grader för att motverka botulism.
Hej Elsa!

Tack för att du hörde av dig till oss! Alla våra bönor och linser sköljs och tvättas ordentligt för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Bönorna och linserna blötläggs innan kokningen i ca 12-14 timmar. Hur länge varierar och beror på sort och densitet. Sedan pastöriseras bönorna och linserna i 90 grader i tryckkokare.
Du kan läsa mer om bönor och hur vi tillverkar de genom att läsa mer på vår hemsida.
Hälsningar, Emma
Tack för att du hörde av dig till oss! Ja, alla våra bönor och linser tryckkokas.
Har du fler frågor eller funderingar hör gärna av dig!
Hälsningar, Emma
https://www.zeta.nu/produkter/grona-linser-ekologiska/
Tack för att du hör av dig till oss med din fråga!
Vår producent har noggranna processer för att säkerställa att våra bönor och linser inte ska innehålla lektiner. Bönorna blötläggs i vatten och blötläggningsvattnet används inte vidare för kokning. Lektiner förstörs vid blötläggning med efterföljande kokning. Genom att tillaga bönorna och linserna vid höga temperaturer (över 100 grader mellan 10-20 min beroende vilken sort) och under kontrollerade förhållanden, inaktiveras lektinerna effektivt.
Önskar dig en fin dag!
Hälsningar Ida
Jag trodde att det krävdes 125 grader för att motverka botulism.
Tack för din fråga och för att du tog dig tid att höra av dig till oss!
Bönorna och lagen pastöriseras först var för sig. Därefter fylls dom i sina förpackningar som sedan steriliseras och når temperaturer över 125 grader.
Önskar dig en fin dag!
Hälsningar Felicia