Till senaste kommentaren

Kan jag äta getost om jag är gravid?

Hej! Jag undrar om man kan äta er getost som ser ut som fetaost, alltså som ett block som man kan smula osv, när man är gravid? Blev osäker på vad som gäller med just den formen av getost. Tack på förhand!
Emma Widén

Kommentarer

 • Hej Emma,

  Tack för att du hörde av dig till oss! Ja, du kan äta Zetas Getost som är gjord på pastöriserad get och fårmjölk och säljs färdigförpackad. Den tillverkas på liknande sätt som fetaost och påminner i smak och utseende. Den kan ätas om du är gravid.

  Dessa ostar ska man undvika att äta medans man är gravid:

  • Färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.
  • Mögel- och kittostar, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.
  Detta gäller även om de är gjorda på pastöriserad mjölk.

  Listeriabakterien kan finnas i opastöriserad mjölk och i vissa ostar gjorda på opastöriserad mjölk, till exempel vissa färskostar. Sådana färskostar är ovanliga i svenska butiker. Även vissa ostar gjorda på pastöriserad mjölk kan innehålla listeria. Det beror på att osten kan förorenas av listeria under tillverkningen. Ju surare eller torrare, hårdare ost, desto sämre förökar sig listeria. Därför är hårdostar säkra även om de är gjorda på opastöriserad mjölk.

  Ju blötare, mjukare och mindre sur ost, desto lättare förökar sig listeria. Mögel- och kittostar är mjuka, blöta ostar med ett neutralt pH-värde. Det gör att listeria kan föröka sig ganska snabbt i dessa ostar om de förorenas med bakterien. Det gäller oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk.

  Gå in på Livsmedelverkets hemsida för att se mer info.
  Har du fler frågor hör gärna av dig!

  Hälsningar, Emma

  Zeta Kundforum
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.