Ekologisk fetaost

Hej, jag undrar om fåren/getterna som ger mjölk till er ekologiska fetaost går i hage utomhus och betar?
Tack för hjälpen
Vänliga hälsningar Sol
Sol

Kommentarer

 • Hej, stort tack för din fråga!
  Fåren och getterna som ger mjölk till vår ekologiska fetaost går utomhus, olika mycket beroende på vilken uppfödningsform som djuren hålls i. Djurhållningen av får och getter kan delas in i tre produktionssystem med olika grad av tillgång till utevistelse och bete för djuren. Alla dessa tre produktionsformer kan också vara ekologiska.
  • I den mest intensiva och utvecklad uppfödningsformen tillbringar tackorna majoriteten av tiden inomhus i luftiga stallar med god ventilation värmereglering. Daglig tillgång till utevistelse och betesdrift ges när väder och betesmarker tillåter. Cirka 15% av får- respektive getterna i Grekland hålls i denna uppfödningsform.
  • I den andra uppfödningsformen, som är den vanligast förekommande i Grekland (drygt 80% av djuren hålls enligt denna produktionsform) hålls tackorna utomhus i flock och betar fritt på olika gräsytor, ängs- och betesmarker samt på åkrar efter skörd. Flocken vaktas av en herde som följer flocken och mjölkning och lammning sker utomhus.
  • I den tredje uppfödningsformen, som är på nedåtgående och nu endast utgör 0,5% av produktionsformen spenderar fåren och getterna sex månader (mellan April och September) på bete i avlägsna bergsområden. I September transporteras djuren hem inför vintern och lammning.
  Hör gärna av dig till oss igen om du har fler frågor eller funderingar!
  Zeta Kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.