Till senaste kommentaren

Vad är skillnaden mellan Halloumi och Halloumaki?

Vad är skillnaden mellan Halloumi och Halloumaki?

Kommentarer

 • Hej Hanna,

  Tack för att du hörde av dig till oss! Skillnaden mellan de två ostarna är att Halloumaki är tillverkad i Grekland, i jämförelse med Halloumi som är tillverkad på Cypern. Halloumaki är gjord på samma sorts mjölk som en vanlig Halloumi (ko-, get- och fårmjölk).

  Ost med produktnamnet Halloumi måste vara tillverkad på Cypern, enligt specifika kriterier. Halloumaki är däremot tillverkad i Grekland och är namnskyddat av producenten Kolios. De har en ny toppmodern produktionslinje som tillverkar Halloumaki.

  Halloumaki smakar på samma sätt som Halloumi, och man kan använda osten på samma sätt. Den har något lägre sälta vilket är bra om osten används som huvudingrediens i matlagningen. Den något lägre salthalten gör också att Halloumaki är lite mjukare och krämigare än Halloumi och därmed mindre gnisslig. Halloumaki går utmärkt att grilla, steka och använda som ett alternativ till kött/chark.

  Har du fler frågor hör gärna av dig!

  Hälsningar, Emma
  Zeta Kundforum
 • Hej,
  Används det lika mycket antibiotika till djuren i Grekland  halloumaki som de gör i halloumi från Cypern?
  Eivor Sundström
 • Hej Eivor, och tack för din fråga!

  Frågan kring antibiotikaanvändning är komplex och data att tillgå är inte alltid helt lättolkad. Cypern har generellt en hög antibiotikaanvändning men viktigt att ha i åtanke är att antibiotikaanvändningen skiljer sig åt mellan djurslag och också mellan producenter i landet. Grekland har generellt en lägre antibiotikaanvändning än Cypern. Vill du läsa mer om antibiotikaanvändning i Europa så hänvisar vi till publikationen i länken som gavs ut hösten 2020. Du finner den HÄR.

  Med vänlig hälsning
  Anna
  Zeta Kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.