Så väljer du rätt olivolja - Zetas sortiment

Vi på Di Luca brinner för olivolja, och tycker det är viktigt att alla som vill konsumera olivolja eller extra jungfruolivolja ska ha denna möjlighet oavsett smakpreferens eller prisklass. Vi har därför ett brett sortiment av olivoljor samt extra jungfruolivoljor.

Vi har mildare extra jungfruolivoljor och mer intensiva smakrika extra jungfruolivoljor. Föredrar man något mildare oljor men fortfarande vill ha en extra jungfruolivolja, så är vår Classico ett bra val. Föredrar man en mer intensiv och pepprig olivolja är våra italienska oljor ett bra val. Många väljer också att ha två varianter av olja, en mildare för matlagning, och en mer smakrik som smaksättare på sin mat eller sallad.

Man kan dela upp våra extra jungfruolivoljor i två kategorier:

  • de som är blandade med extra jungfruolivoljor från flera olika EU-länder (Grekland/Spanien/Italien)
  • de som är 100% italienska.


Båda dessa varianter är extra jungfruolivoljor, men med olika ursprung.
Man kan alltid utläsa på framsidan av flaskan vilket ursprung våra extra jungfruolivoljor har. Det står då antingen ”Ursprung Europeiska unionen”, eller ”Ursprung Italien”. Ursprung Europeiska unionen innebär alltså att oljan är en blandning av olja från Spanien, Italien och Grekland. Olivolja blandas för att få fram olika smakkaraktärer såsom mildare, fruktigare eller pepprigare olivoljor. Även italienska olivoljor är oftast en blandning av olika oljor från olika olivsorter för att få fram olika smakkaraktärer.

Vårt sortiment av 100% Italienska extra jungfruolivoljor består av:
Vårt sortiment av EU-blendade extra jungfruolivoljor består av:Många undrar varför man inte kan utläsa de specifika ursprungsländerna på EU-oljorna. Anledningen till att inte de specifika länderna anges på EU-oljorna, är på grund av att det finns regler som anger att ursprunget måste deklareras på det sättet – det är reglerat enligt KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2022/2104 av den 29 juli 2022, Artikel 8., som anger att ”när det gäller blandningar av olivoljor med ursprung i mer än en medlemsstat eller mer än ett tredjeland, ska ursprungsangivelsen endast utgöras av någon av följande uppgifter:”
 ”Blandning av olivoljor med ursprung i Europeiska unionen” eller en hänvisning till unionen.
 ”Blandning av olivoljor med ursprung utanför Europeiska unionen” eller en hänvisning till ursprung utanför unionen.
 ”Blandning av olivoljor med ursprung i och utanför Europeiska unionen” eller en hänvisning till ursprung i och utanför unionen.

Vill ni fördjupa er mer kring olivolja så besök gärna vår hemsida: Olivolja – Zeta
Zeta Kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.