Till senaste kommentaren

Kan jag använda Rapsolja till stekning?

Måste handla på internet nu och har fått hem Zeta Rapsolja 2 l - Kökets milda olja. Det står att den är raffinerad. Jag trodde att det betyder att den är varmpressad och alltså kan användas när jag ugnsbakar rotsaker och ringlar över med olja i braspannan. Nu blir jag osäker för det står att den är bra till dressing och kalla såser. Jag gör aldrig vinägretter, aioli, majonnäs eller senapsdressing. Det står också bakning och det är ju i ugn, så hur förhåller det sig? Har jag fått fel olja till min ugnsbakning av rotsaker? Passar oljan inte att steka i?

Med vänlig hälsning
Elly Nilsson
Elly Nilsson

Kommentarer

 • Hej Elly,
  Tack för att du tog dig tid att höra av dig till oss! Precis som du säger är oljan raffinerad vilket gör att oljan blir mild i smaken. Det går jättebra bra att använda oljan till varm matlagning som stekning och bakning. Men den passar också att använda till dressingar och i såser.

  Har du fler frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig!
  Zeta Kundforum
 • När en olja är raffinerad betyder det då också att den är varmpressad?

  Mvh
  Elly Nilsson


  Elly Nilsson
 • Hej Elly,
  Rapsoljan är raffinerad vilket betyder att oljan hettas upp efter pressning, vilket i sin tur ger oljan en mycket mild smak och neutral doft. Raffineringen ger olja en förlängd hållbarhet utan att påverka dess fettsammansättning.

  Zeta Kundforum
 • Är den alltså inte varmpressad?
  Det brukar väl heta att ma ska steka i en varmpressad variant av rapsolja och att kallpressade ska vara till dressingar. Annars kan det uppstå farliga ämnen vid stekning.
  Är "Zeta Rapsolja 2l- Kökets milda olja" som jag köpt kallpressad eller varmpressad?
  Mvh
  Elly
  Elly Nilsson
 • Vår rapsolja 2 liter är varmpressad. "Varmpressad" är ett gammalt uttryck som ersatts med "Raffinerad".

  Det är inte farligt att steka i kallpressad rapsolja, men det är en smaksak. Varmpressad/Raffinerad olja är bättre och att rekommendera för stekning. Tänk på att all vegetabiliskt matfett som ryker har blivit för varm och risken finns att både smaken och kvalitet försämrats.

  Hälsningar, Emma 

  Zeta Kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.