Kan jag använda Rapsolja till stekning?
Måste handla på internet nu och har fått hem Zeta Rapsolja 2 l - Kökets milda olja. Det står att den är raffinerad. Jag trodde att det betyder att den är varmpressad och alltså kan användas när jag ugnsbakar rotsaker och ringlar över med olja i braspannan. Nu blir jag osäker för det står att den är bra till dressing och kalla såser. Jag gör aldrig vinägretter, aioli, majonnäs eller senapsdressing. Det står också bakning och det är ju i ugn, så hur förhåller det sig? Har jag fått fel olja till min ugnsbakning av rotsaker? Passar oljan inte att steka i?
Med vänlig hälsning
Elly Nilsson
Med vänlig hälsning
Elly Nilsson
Följ inlägget
3
följare
Tack för att du tog dig tid att höra av dig till oss! Precis som du säger är oljan raffinerad vilket gör att oljan blir mild i smaken. Det går jättebra bra att använda oljan till varm matlagning som stekning och bakning. Men den passar också att använda till dressingar och i såser.
Har du fler frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig!
Mvh
Elly Nilsson
Rapsoljan är raffinerad vilket betyder att oljan hettas upp efter pressning, vilket i sin tur ger oljan en mycket mild smak och neutral doft. Raffineringen ger olja en förlängd hållbarhet utan att påverka dess fettsammansättning.
Det brukar väl heta att ma ska steka i en varmpressad variant av rapsolja och att kallpressade ska vara till dressingar. Annars kan det uppstå farliga ämnen vid stekning.
Är "Zeta Rapsolja 2l- Kökets milda olja" som jag köpt kallpressad eller varmpressad?
Mvh
Elly
Det är inte farligt att steka i kallpressad rapsolja, men det är en smaksak. Varmpressad/Raffinerad olja är bättre och att rekommendera för stekning. Tänk på att all vegetabiliskt matfett som ryker har blivit för varm och risken finns att både smaken och kvalitet försämrats.
Hälsningar, Emma
Det går bra att steka i båda oljorna och det är en smaksak vilken man väljer. Dock är det bättre att välja en raffinerad rapsolja framför en kallpressad rapsolja eftersom den kallpressade är känsligare vid upphettning. Extra Junfru Olivolja innehåller polyfenoler som skyddar oljan när den upphettas, vilket är en fördel. Stekning bör alltid göras varsamt, och fettet ska inte lukta illa och ryka- det gäller alla sorters matlagningsfetter. Tänk också på att fettet som används vid stekning aldrig ska användas flera gånger.
Har du fler frågor eller funderingar hör gärna av dig!
Hälsningar Ida
Olivoljor går alldeles utmärkt att hetta upp. Man måste bara vara varsam att olivoljan inte blir för varm för snabbt och för länge.
På vår hemsida har vi skrivit en bra och lärorik sida om just olivolja i matlagning. Länkar den nedan!
Använda olivolja i köket – Zeta
Hälsningar Ida