Olivolja
Jag har lyssnat till många kockar som säger att man inte ska hetta upp olivolja, då mister den smaken, men i era recept ska man ofta steka i olivolja. Hur ligger det till?
Hur kan det vara så olika?
Hur kan det vara så olika?
Följ inlägget
1
följare
Tack för din fråga och för att du tog dig tid att höra av dig till oss!
Olivolja går alldeles utmärkt att steka i. Det är en myt att den är olämplig att hetta upp. Men vissa olivoljor passar smakmässigt bättre till varm respektive kall matlagning.
Det finns ett par enkla tumregler att förhålla sig till:
-Olivoljor med mildare smak passar utmärkt till stekning och fritering eftersom smaken nästan helt försvinner vid temperaturer över 70 grader. När olivoljan hettas upp neutraliseras smaken, därför är det onödigt att använda fruktiga och intensiva oljor, eftersom de oftast är dyrare.
-Smakrika och aromatiska olivoljor kommer mer till sin rätt om de används som tex smaksättning i tex en kall sås/dressing eller ringlas över brödet, pastan, risotton, charkuterierna, det grillade köttet, fisken eller de rostade grönsakerna.
Smör och margarin, som börja ryka vid 140 grader och innehåller upp till 80% fett och resten är vatten och proteiner. Det är vattnet som fräser och proteinerna som får den gyllene färgen när det läggs i den heta pannan. Olivolja och andra oljor, som ryker vid 200 grader och består av 100% fett och beter sig därför annorlunda då den hettas upp.
Eftersom olivoljan inte skummar och fräser i den varma pannan så måste man titta på dess konsistens. När den blir lättflytande och börjar dofta milt av oliv så ska man börja steka!
Täck endast tre fjärdedelar av pannan med det du ska steka. Tänk på att hålla jämn temperatur under stekningen. Ibland kan temperaturen behöva höjas i början för att efter ett litet tag sänkas. Var aktiv och uppmärksam under stekningen och justera efter förutsättningar.
Använd inte olja som börjat ryka innan stekning. Allt matfett, även olivolja, som ryker har blivit för het. Låt stekpannan svalna, torka ur fettet, diska och börja om.
Stänker det kraftigt då du steker är det vattnet i maten som förångas och temperaturen något för hög. Sänkt temperaturen bara en aning och låt maten få en fin gyllene stekyta. Sänk sedan temperaturen ytterligare och låt den sakta steka färdigt.
Nedan är de olivoljor ur vårt sortiment som rekommenderas att steka i:
Extra jungfruolivolja Classico – Zeta
Extra jungfruolivolja Classico Ekologisk – Zeta
Extra jungfruolivolja Fruttato – Zeta
Extra jungfruolivolja Fruttato Ekologisk – Zeta
Olivolja – Zeta
Olivolja Gentile D-vitaminberikad – Zeta
Raps & Olivolja – Zeta
Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler frågor eller funderingar, hör gärna av dig!
Önskar dig en fin dag!
Hälsningar Ida