Nyhet! Guanciale

Nu behöver du inte längre blanda bacon eller pancetta i pastan. Nu drar vi åt äkthetsskruvarna ännu ett varv och lanserar guanciale, lufttorkad griskind, en mycket viktig ingrediens även i romarnas älsklingspasta, Spaghetti Carbonara!

Guanciale  är en styckningsdetalj som är älskad av italienarna i framför allt i huvudstadsregionen Lazio och i grannregionen Umbrien där den har sitt traditionella ursprung. Ordet guancia betyder kind och syftar på att det är griskind som är lufttorkat och kryddat med örter, salt och peppar. Guancialen är mer torkad än till exempel pancetta, som är gjort på sidfläsk. Det är också väl marmorerat och dessa båda faktorer gör det ytterst smakrikt.

Guanciale spelar en viktig roll i den så kallade Rom-kvartetten, det vill säga de fyra klassiska spaghettirätter som har sitt ursprung i området kring den italienska huvudstaden. I Spaghetti Cacio e pepe är det inget kött men i de tre övriga, Spaghetti alla Gricia, all’Amtriciana och Carbonara ingår denna charkdelikatess. Smakrik och krispig efter några minuters försiktig stekning med lite olivolja så lyfter den inte bara pastarätter utan även sallader, soppor som till exempel tomatsoppa, pizza och gratänger.- Det är roligt att vi kan erbjuda den svenska marknaden en lite ovanlig styckningsdetalj, säger Zetas grundare Fernando Di Luca. Vi strävar ju hela tiden efter att ge svenska folket, som verkligen älskar italiensk mat, möjlighet att kunna laga mitt gamla hemlands mat efter de gamla originalrecepten.

Zeta Guanciale säljs tärnad för enklare användning i förpackningar om 120 gram, avsedd för cirka 4 portioner. Den är förpackad och tillverkad i Italien av italiensk råvara, klassad som ”Animal Welfare”. Zeta har sedan 2015 ett nära samarbete med 12 uppfödare som anammat den svenska modellen när det kommer till antibiotikaanvändning och djurhållning, vilket bland annat innebär att man inte ger antibiotika i förebyggande syfte. Därför kan vi märka vår Zeta Guanciale med ”Animal Welfare”.

Zeta Guanciale  finns hos Ica och Coop och kostar cirka 42,90 kronor.
Zeta Kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.