Min vinäger är grumlig

Min vinäger är grumlig

Kommentarer

 • Hej Erik,

  Om vinägern innehåller vita skuggor, ibland kan det nästan se ut som små tefat, eller är grumlig kan det bero på två saker – vinägermoder eller fällningar.

  Vinägermoder: Om det är som vita slöjor i vinägern, eller t.o.m. vita ansamlingar är det en så kallad ”vinägermoder”. Det finns två sätt att framställa vinäger, naturmetoden och den industriella metoden.

  Zeta använder sig av naturmetoden eftersom den är skonsammare för råvaran och bevarar de goda smakerna i vinet och musten bättre. Vinäger bildas genom att alkoholen i vinet eller musten omvandlas till vinägersyra med hjälp av en naturlig bakterie som kallas vinägermoder. När man använder sig av naturmetoden låter man bakterien arbeta tillsammans med syret i luften i lugn och ro. När processen är färdig lagras vinägern för att få rätt smak och tappas på flaska. Vinägermodern dör inte när man använder denna metod, utan den kan i vissa fall fortsätta att utvecklas i flaskan.
  Detta är inget farligt utan snarare ett tecken på att vinägern har god kvalitet. Vinägermodern kan filtreras bort om man önskar annars kan den stanna i flaskan tills vinägern är slut.

  Fällningar: Precis som vin kan vinäger få fällningar. Naturmetoden ger en levande vinäger, som fortsätter att utvecklas och mogna i flaskan. Därför har en högklassig vinäger ofta fällningar i botten.

  Vill du veta hur olika typer av vinäger tillverkas och ska smak så hittar du det på vår hemsida här.

  Hälsningar, Emma
  Zeta Kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.