Till senaste kommentaren

Min olivolja är grumlig och har vita klumpar, vad beror det på?

Min olivolja är grumlig och har vita klumpar, vad beror det på?

Kommentarer

 • Hej Malin!
  När en olivolja är grumlig beror det vanligen på att den förvarats vid en för låg temperatur vid t.ex. transport eller i butik.
  Olivolja innehåller naturligt fruktvaxer. Fruktvaxer är en naturlig del av olivens yttre skal och skyddar oliven när den växer t.ex. mot uttorkning. När oliven pressas till olivolja följer fruktvaxerna naturligt med i olivoljan. Om olivoljan förvaras kallt kristalliseras fruktvaxerna tillsammans med de korta fettsyrorna som finns i olivoljan och oljan blir trögflytande och grumlig. Vita klumpar kan bildas. Oljan är inte förstörd och blir inte farlig när fruktvaxerna kristalliserats. Du kan lugnt fortsätta att använda olivoljan. Låt olivoljan stå i rumstemperatur ett par timmar så löses klumparna upp och olivoljan ser ut som vanligt igen. Ibland kan det ta upp till ett par timmar innan olivoljan återtagit sin vanliga form.
  Zeta Kundforum
 • Hej!
  Min olivolja har också vita klumpar och har stått svalt och oöppnad (datumet går ut i veckan). Jag ställde den i rumstemperatur för ca 16 timmar sedan och det är mindre vita klumpar men inte helt borta - de borde försvunnit enligt ert svar ovan. Är oljan ok ändå?
  Tack
  Lena
  Lena Sjöström
 • Hej Lena,
  Tack för att du hörde av dig till oss! Låt oljan stå framme en stund till så bör de vita prickarna försvinna. Du kan fortfarande använda oljan till matlagning. 

  Ha en fortsatt trevlig dag!

  Hälsningar, Emma
  Zeta Kundforum
 • Hej!
  Handlade min olja för ca två dagar sedan och ser att den är grumlig, den har stått i rumstemperatur hela tiden. Kan man använda den?
  Camilla
 • Hejsan Camilla,
  Tack för att du hörde av dig till oss! Ja, du kan fortfarande använda den.

  Har du fler frågor eller funderingar hör gärna av dig!

  Hälsningar, Emma
  Zeta Kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.