Till senaste kommentaren

Min olivolja är grumlig och har vita klumpar, vad beror det på?

Min olivolja är grumlig och har vita klumpar, vad beror det på?

Malin

Kommentarer

  • Hej Malin!
    När en olivolja är grumlig beror det vanligen på att den förvarats vid en för låg temperatur vid t.ex. transport eller i butik.
    Olivolja innehåller naturligt fruktvaxer. Fruktvaxer är en naturlig del av olivens yttre skal och skyddar oliven när den växer t.ex. mot uttorkning. När oliven pressas till olivolja följer fruktvaxerna naturligt med i olivoljan. Om olivoljan förvaras kallt kristalliseras fruktvaxerna tillsammans med de korta fettsyrorna som finns i olivoljan och oljan blir trögflytande och grumlig. Vita klumpar kan bildas. Oljan är inte förstörd och blir inte farlig när fruktvaxerna kristalliserats. Du kan lugnt fortsätta att använda olivoljan. Låt olivoljan stå i rumstemperatur ett par timmar så löses klumparna upp och olivoljan ser ut som vanligt igen. Ibland kan det ta upp till ett par timmar innan olivoljan återtagit sin vanliga form.
    Zeta Kundforum
  • Hej!
    Min olivolja har också vita klumpar och har stått svalt och oöppnad (datumet går ut i veckan). Jag ställde den i rumstemperatur för ca 16 timmar sedan och det är mindre vita klumpar men inte helt borta - de borde försvunnit enligt ert svar ovan. Är oljan ok ändå?
    Tack
    Lena
    Lena Sjöström
  • Hej Lena,
    Tack för att du hörde av dig till oss! Låt oljan stå framme en stund till så bör de vita prickarna försvinna. Du kan fortfarande använda oljan till matlagning. 

    Ha en fortsatt trevlig dag!

    Hälsningar, Emma
    Zeta Kundforum
  • Hej!
    Handlade min olja för ca två dagar sedan och ser att den är grumlig, den har stått i rumstemperatur hela tiden. Kan man använda den?
    Camilla
  • Hejsan Camilla,
    Tack för att du hörde av dig till oss! Ja, du kan fortfarande använda den.

    Har du fler frågor eller funderingar hör gärna av dig!

    Hälsningar, Emma
    Zeta Kundforum
  • Hej. Köpte olivolja som det är bitar i. Ser ut som bitar av frukt/skal från oliverna. Såg det när jag kom hem.  Oljan är INTE grumlig (vet hur det ser ut) utan det är bitar i den. Är något fel? Aldrig sett detta innan.
    /Angelica 

    Angelica
  • Hejsan Angelica,
    Tack för att du hörde av dig! hur har olivoljan förvarats? De naturliga vaxerna i olivoljan kan stelna och bli större klumpar. Låt olivoljan stå framme i ca 24 till 48 timmar. Har oljan ännu inte blivit klar, gör gärna en reklamation på vår hemsida.

    Har du fler frågor hör gärna av dig!

    Hälsningar, Emma
    Zeta Kundforum
  • Kan jag köra oljan lite i micron för att få bort klumparna lite snabbare? Ell på 50 grader typ i ugnen en stund, utan att oljan förstörs?
    Mvh
    Jean Pierre Du Rietz
    Jean Pierre Du Rietz
  • Hej Jean Pierre,
    Tack för att du hörde va dig till oss! Jag rekommenderar inte detta. Mikrovågsugnar värmer upp vatten i mat för att det skall bli varmt och olivolja består av 100 procent fett.

    Har du fler frågor hör gärna av dig!

    Hälsningar, Emma
    Zeta Kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.