Vad är italienska smaker?

Hur får jag fram den typiska italienska smaken?
Gunnar

Kommentarer

  • Hej Gunnar!

    Den typiska italienska smaken finns nog inte om vi ska vara riktigt ärliga. Italien är ett ungt land, bildat först 1861 och innan dess bestod det av en massa små furstendömen alla med sina gastronomiska specialiteter. Idag är Italien indelat i 20 regioner med stora lokala skillnader inte minst när det kommer till maten. Dessa skillnader har såklart många olika orsaker; tradition, klimat, om det är kust-, bergs-, skog- eller jordbrukslandskap, vilken tillgång man har haft på olika råvaror. Men några generella riktmärken kan man ändå staka ut.

    Den italienska maten bygger på att man har hög kvalitet på råvarorna, italienarna är oftast väldigt noga med att äta det som är bäst just nu, i säsong. Man har av hävd alltid varit bra på att låta råvarans egen smak stå i centrum, därför präglas denna kokkonst av enkelhet. Med små medel lyfter man den redan befintliga smaken. Självklart salt och svartpeppar, men också vinäger för syran, vitlök, sardeller och kapris för den femte grundsmaken umami, och såklart olivolja. Den kallpressade jungfruoljan, Extra Vergine olio di oliva är en av grundpelarna i det italienska köket, oavsett var i landet du befinner dig. Inte bara som stekfett utan som krydda, smaksättare. Välj en smakrik olja med doft av nyklippt gräs och med en pepprighet och angenäm beska i eftersmaken. Ringla den över din pasta, dina rostade grönsaker, din fisk eller din kyckling så slungas du ner till det varma medelhavet via dina smaklökar på nolltid!

    Hälsningar Måns, Accademia Di Luca
    Accademia Di Luca

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.