Till senaste kommentaren

Italien, Spanien och Cypern är länder som i jämförelse med Sverige använder mycket antibiotika.

Italien, Spanien och Cypern är länder som i jämförelse med Sverige använder mycket antibiotika i sin djurhållning, hur tänker ni kring det?
Annika Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Annika!
    Överanvändning av antibiotika inom djurhållning är ett globalt problem som angår alla. Eftersom vi är verksamma i länder där överanvändning av antibiotika förekommer, driver vi sedan 2015 ett antibiotikaprojekt som i korthet går ut på att utbilda och hjälpa våra producenter av både ost och charkuterier att minska på antibiotikaanvändningen i djurhållningen. Vi tycker att den svenska modellen, där man enbart behandlar sjuka djur och på individnivå, är bra. Därför samarbetar vi både med SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, samt en svensk veterinär för att utbilda våra producenter. Om vi kan dela med oss av de erfarenheter, lärdomar och misstag som gjordes under Sveriges omställning till de länder som inte kommit lika långt, kan förändringen gå snabbare.

    Eftersom problemet med överanvändning av antibiotika är som störst inom köttproduktion har vi hittills arbetat som mest intensivt tillsammans med våra producenter av charkuterier i Italien och Spanien. I Italien samarbetar vi med ett kooperativ av gårdar som aktivt arbetar med att minska antibiotikaanvändandet. Under 2019 lyckades kooperativet att sänka antibiotikaanvändningen rejält och ligger nu 76 % under snittet i Italien. Två av Zeta salamiprodukter baseras helt på råvara från kooperativet, och under 2020 kommer antalet produkter att utökas till xx. 2019 inleddes även ett samarbete med en mjölkbonde på Cypern som levererar huvuddelen av mjölken till Zeta Halloumi. Gården besöktes under 2019 av veterinär från SVA i Uppsala, Statens veterinärmedicinska anstalt. Även ett antal får- och getgårdar besöktes och det genomfördes ett utbildningsseminarie kring hur antibiotika kan reduceras i uppfödningen för gårdsinnehavare och veterinärer på Cypern.  


    Zeta Kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.