Hur ska en olivolja smaka?

Hur ska en olivolja smaka?
Kerstin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kerstin,

  Beska – En av olivoljans smaker är beskan. Beskan kan vara olika framträdande i olika oljor, beroende på odlingsförhållanden olivsort och tid för skörd. Mildare olivoljor har vanligen också en mindre beska, men även bland smakrika olivoljor kan det variera. Prova dig fram till din favorit!

  Pepprighet – Har du känt att det bränner till i halsen någon gång när du ätit en olivolja? Det är det man pratar om när man säger att en olivolja är pepprig. Pepprigheten kan vara olika i olika oljor ibland är den intensiv, ibland känner man den nästan inte. Vanligen mildras dock pepprigheten av maten du äter oljan med, eller under tillagningen.

  Gräs - ju tidigare på skördesäsongen, som börjar i mitten av oktober, en olivolja pressar desto större fräschör av gräs och gröna toner kan man känna av. Dessa oljor passar bäst till kall matlagning så som sallader eller att ringla över maträtten på tallriken. Då kommer smakerna fram som bäst.  

  Vill du veta mer och göra en olivoljeprovning med Zetas grundare Fernando Di Luca så klicka vidare in på vår Youtube-kanal


  En extra jungfruolivolja pressas bara mekaniskt, dvs kallpressas. Det är en skonsam processer som inte tar bort eller förstör de naturliga smakerna från oliven. Doppa en bit bröd i olivolja, blunda och känn smakerna!

  Hälsningar, Emma

  Zeta Kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.