Till senaste kommentaren

Hur kokar man perfekt pasta "al dente"?

Hur kokar man perfekt pasta? Vill få perfekt tuggmotstånd al dente även när jag blandar pastan med tex köttfärssås.
Alexander

Kommentarer

  • Hej Alexander!

    Så här kokar du pasta så det blir lika gott som i Italien.


    Koka pastan så att den behåller sin spänst och smak, riktig pasta al dente. Att koktiden för pasta anges i intervaller beror på både form och tjocklek. Bästa tipset är att smaka ofta för att få det tuggmotstånd just du gillar!

    Fyll en stor kastrull med vatten, gärna 1 liter per 100 gram pasta. Mycket vatten gör att pastan inte klibbar ihop sig. Dessutom avstannar inte kokningen när du lägger i den kalla pastan vilket ger ett jämnare resultat.

    Salta när vattnet kokat upp, annars tar uppkoket längre tid. Räkna med en halv matsked per liter vatten för att få precis rätt sälta.

    Rör i pastan emellanåt så att den inte klibbar ihop sig.

    Koka pastan en minut kortare än vad som står på paketet för att få precis rätt tuggmotstånd. Under tiden pastan blandas med varm sås fortsätter den nämligen att mjukna något.

    Gör klart såsen medan pastan kokar. Klassisk, italiensk pastasås är ofta baserad på tomater, vitlök, oliver och kapris som får fräsa i olivolja. Enkelt och gott och tar på sin höjd 15 minuter att svänga ihop. Här är en god tomatsås bara ett knapptryck bort.

    Häll pastan i durkslag, men ta undan lite vatten i en kopp innan dess. Lägg tillbaks pastan, tillsätt vatten efter önskemål och ringla olivolja över. Vattnet tillsammans med olivoljan gör pastan mindre torr så att den lättare blandar sig med såsen. I pastavattnet finns dessutom stärkelse som bidrar till att såsen får en krämigare konsistens.

    Rör ihop sås och pasta med hjälp av två trägafflar. Pasta i Italien serveras aldrig var för sig utan blandas alltid omsorgsfullt. Låt dra i någon minut och servera, gärna på ett stort fat, för det fröjdar ögat.

    Varför inte äta pastan på italienskt vis i djupa, värmda tallrikar och ringla en god olivolja över? Låt var och en förse sig med nyriven parmesan efter tycke och smak. Buon appetito!

    Kom ihåg 10-100-1000 regeln!

    För att lättare komma ihåg hur mycket salt och vatten som är lagom vid pastakokning finns 10-100-1000-regeln. Den påminner om att 10 gram salt (1/2 msk) är lagom till 100 g pasta som kokas i 1000 ml vatten (1 l).


    Zeta Kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.